2014-04-03 16:43:03• hírek • Szatmár.ro

Összefüggő Kárpát-medencei hálózatot hoznának létre

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) Kárpát-medencei fórumsorozatának tizedik helyszíne Szatmárnémeti volt.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében fórumra került sor Szatmárnémetiben, amelyre a megye meghatározó személyiségeit, különböző területeinek szakértőit hívták meg. Szerepeltek köztük polgármesterek, civil szervezetek képviselői, a kulturális élet kiemelkedő személyiségei és vállalkozók is. Az NSKI közelmúltbeli Kárpát-medencei fórumjainak sorában ez volt a tízedik - a téma pedig mindenik helyszínen ugyanaz volt, legyen szó Kárpátaljáról, Közép-Erdélyről, Székelyföldről, Vajdaságról vagy éppen Muravidékről: párbeszéd kezdeményezése Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködés létrehozásáról és ennek első lépéseként szakértői és szervezeti adatbázis összeállításáról.

A rendezvényt megelőző rövid sajtótájékoztatón Molnár Györgytől, a Nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság vezetőjétől megtudtuk: az elmúlt hetekben tartott fórumokat követően jelen pillanatban már több mint 200 személy szerepel a szervezeti adatbázisban - olyan személyek, akik részt vennének magyar-magyar projektek kidolgozásában.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet küldetése ugyanis új, XXI. századi megoldások kidolgozása és ezek rendszerbe foglalása a nemzeti integráció megvalósításához. Ennek jegyében állították össze javaslatainkat a Kárpát-haza programban, melynek hangsúlyos része a Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködések kezdeményezése, a Kárpát-haza Fejlesztési Rendszer létrehozása.

"Annak érdekében, hogy ezt a nagyszabású célt elérhessük, szemléletben és módszerekben nagyot kell lépnünk, hiszen ennek a nemzetegyesítést szolgáló fejlesztési rendszernek jövőképközpontúnak, összehangoltnak és a hálózati elven épülőnek kell lennie. Hinnünk kell közösen abban, hogy a Kárpát-medencei méret a legnyilvánvalóbb megoldási kerete a problémáinknak és a fejlesztések világában is érvényre kell juttatnunk azt az alapelvet, hogy az egységesülő európai közösségi térben nincsenek többé határon inneni és túli magyar ügyek, csak közös magyar ügyek vannak." - áll a Kárpát-haza Fejlesztési Rendszert népszerűsítő honlapon.

Fórumot szervezett a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: